Slunovrat 2011

15.01.2012 13:01

V každodenním shonu je dobré se občas zastavit a ohlédnout se, co se nám podařilo a co ne. V dnešní aktualitě přinášíme ohlédnutí za rokem Slunovratu, které je připraveno do Výroční zprávy za rok 2011. 

Divadelní soubor Slunovrat ušel v roce 2011 další kus svého uměleckého putování. Zažil při něm mnoho setkání se zajímavými lidmi.

Dokladem toho, že divadelní soubor Slunovrat se postupně dostává do povědomí hradecké nejen kulturní veřejnosti, bylo významné uznání, kterého se dostalo Slunovratu na začátku roku 2011 - Slunovrat byl jedním ze tří nominovaných na Hradeckou múzu 2010 - cenu za významné tvůrčí dílo v oblasti kultury. Nominace na Hradeckou múzu byla pro Slunovrat velkým oceněním, kterého si upřímně vážíme. Být mezi nominovanými na hradecké výroční ceny společně s významnými osobnostmi hradeckého kulturního, vědeckého, sportovního a společenského života bylo pro Slunovrat skutečnou poctou.

Tradičním vrcholem roku bylo pro Slunovrat vystoupení v sále hradecké Filharmonie, kde se 20. října představil Slunovrat ve vystoupení Cesta, doprovázen legendární skupinou Spirituál kvintet. Společné vystoupení bylo plné nejen krásných písní, ale především silného poselství všech účinkujících na pódiu. Poselství o tom, že po společné cestě mohou jít v ruku v ruce i ti, kteří spolu zdánlivě nemají nic společného. A že při jejich společném putování se mohou vzájemně obohatit tím, co je jim každému vlastní. Velkým oceněním pro Slunovrat byla i slova dvou významných mužů - primátora města Hradec Králové pana Zdeňka Finka a předsedy správní rady Nadace Pangea pana Petra Hořejše, kteří přišli poděkovat Slunovratu a Spirituál kvintetu přímo na jeviště.

Tradičním organizačním partnerem celé akce byla hradecká Filharmonie, která je naší neoficiální domovskou scénou.

Slunovrat dále pokračoval v dlouholetém partnerství s hradeckým divadlem Jesličky - Slunovrat a hosté se představili v Jesličkách při tradičním předvánočním setkání.

V červnu se Slunovrat již podruhé představil v rámci Open air programu na prestižním hradeckém festivalu Divadlo evropských regionů. Slunovrat vystoupil se zkrácenou verzí představení Cesta. Stejně jako vloni Slunovrat zahrál ve venkovním atriu Městské hudební síně před zaplněným hledištěm, ve kterém byla většina diváků "z ulice", pro které to bylo nečekané a emočně silné setkání s uměním mladých hendikepovaných herců. Kromě ohlasů pro nás "bezejmenných" diváků bylo pro Slunovrat velkým oceněním to, že hercům přišli osobně poblahopřát a poděkovat pánové František Laurin a Alexandr Gregar, známé osobnosti na poli divadelním.

Slunovrat už tradičně vystoupil na červnovém festivalu Žiju stejně jako ty, který se tentokrát konal v Šimkových sadech. Slunovrat divákům předvedl pantomimické a taneční pásmo s písničkami Hradišťanu. I když do "open air" bílého party stanu nepřišlo mnoho diváků, byla to pro Slunovrat další příležitost ukázat se před hradeckou veřejností.

(pz)

—————

Zpět